Avrion event-web-IT-log

Opća uredba za zaštitu osobnih podataka (GDPR) za iznajmljivače smještaja

Iznajmljivači smještaja također su obuhvaćeni ovom uredbom koja stupa na snagu 25. svibnja 2018. godine.
Općenito o uredbi te zaštiti web stranica i računala možete pročitati u našem članku, a ovdje Vam donosimo samo odredbe koje se odnose na iznajmljivače.

Kao što znate Vi kao iznajmljivač ste u dodiru s osobnim podacima Vaših gostiju ili potencijalnih gostiju. Za potrebe unosa u podataka gosta u sustav eVisitor, potrebno ga je zatražiti osobnu iskaznicu. Nije Vam potrebna privola za uvid u podatke s osobne iskaznice jer navedeno radite na temelju pravne obveze.
Kada ste završili s upisom, potrebno je vratiti osobnu iskaznicu gostu, ne kopirati je i ne zadržavati jer se radi o prekomjernoj obradi i zadržavanju podataka

Bilo bi dobro da imate pripremljen višejezični dokument s informacijama kojim im objašnjavate zbog čega prikupljate osobne podatke i temeljem kojeg zakona. Također je na dokumentu bitno naglasiti tko je primatelj osobnih podataka (u tom slučaju je e-visitor sustav).
Možete voditi i odvojeni zapisnik gdje ćete bilježiti kada ste gosta upoznali s tim informacijama, a on može potpisati na dokumentu da je upoznat s informacijama.

U slučaju da želite gosta ubuduće kontaktirati o promotivnim akcijama putem newslettera, potrebno je zatražiti privolu gosta u pisanom ili elektronskom obliku. Gost ima pravo da svoju privolu u bilo kojem trenutku povuče.
Kako je ta privola isključivo vezana uz promotivne akcije newsletterom, posebnu privolu je potrebno zatražiti i za npr. slanje prigodnih čestitki e-mailom (rođendanske ili npr. božićne čestitke).

Za poslove obrade podatka nije potrebno da imenujete Voditelja obrade podataka jer je to potrebno samo za tvrtke koje zapošljavaju 250 ili više djelatnika.

Svakako obratite pažnju na prilagodbu web stranice vezano uz prihvat kolačića kao i zaštitu web stranica i računala na kojem unosite osobne podatke gosta u sustav e-visitor.  Možemo Vam pomoći svojim iskustvom i ponuditi Vam rješenje, a više o web stranicama za apartmane saznajte na ovom linku. Više o prilagodbi pročitajte u našem tekstu o GDPR uredbi.

Za Vas smo pripremili višejezičnu obavijest za Vaše goste kako biste ih upoznali s informacijom zašto su Vam potrebni njihovi osobni podaci.
Obavijest možete preuzeti na ovom linku